pühapäev, 29. mai 2011

Istanbul ise ja seal liikumine


Istanbul on linn, mis asub korraga Euroopas ja Aasias, vahepealt läheb Bosporuse laht, mis nö ülalt jõuab otsaga Musta merre. Euroopa osa jaotab veel omakorda Kuldsarve laht.
Erinevaid osasid ühendab tihe laevaliiklus. Liinilaevaga maksab ots 1.75 liiri, žetoone saab automaatidest ja see kõik on väga ladus. Me käisime ka Bosporuse tuuril (12 liiri per nägu - 6 eurot seega kuskil), pärast muidugi leidsime, et selle asemel oleks võinud liinilaevaga palju odavamalt edasi-tagasi sõita. Noh, aga selleks ajaks me olime metsikult jalgsi käinud ja laevasõit kulus muidugi ka ära.
Meie ööbisime keset kõige kõigemat turismilõksu, Hagia Sophia ja Topkapi palee taga sõna otseses mõttes. Seega saime igale poole kohe hommikuti jalgsi liikuma, mis on lahe, kui aega on nii vähe.
Istanbulis on hirmus palju siseturiste, inimesi igalt poolt Türgist, kes on tulnud linna vaatama kogu perega ja maksavad silmagi pilgutamata pisikeste hamburgerite eest 6 eurot.

Muuseumid on ka suht kallid, keskmiselt 10 eurot, aga õnneks nad tunnistavad pressikaarti, nii-et ma säästsin hulga raha. Kohalikud käivad ka jube odavalt igal pool, hingehinda maksavad sellised inimesed nagu Vahemeri ja muud turistid.

Sõitsime ka trammiga, samuti 1 ots 1,75 liiri ja mingi linnarongi ja metrooga, hind neilgi sama. Kui aru saad, kuidas see käib, siis on lihtne. Aga me muidugi hoidsime siingi kokku ja käisime päris palju jala trammil sabas.

Rahavahetuspunkte oli vähe. Tegelt me ei vahetanudki kuskil amtelikus kohas raha. Korra aitas meid üks poemees ja siis edasi vahetas meie hosteli peremees normaalse kursiga jaokaupa, nii kuidas jälle vaja oli. Enamasti oli vaja igal hommikul. Poes saanuks kindlasti ka eurodes maksta, kuid on tüütu seal kursi pärast vaielda ja muusuemid ja ühistransport tunnistavad ainult liire.
Kohalikud naised tulevad liinilaevalt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar