laupäev, 21. mai 2011

Meie hostel on vahelduvalt täis inimesi, kes on pikkade rännakute keskel. Need on mugavate riiete ja mahukate kottidega suhteliselt noored, kuid mitte teismelised, kes on kuidagi liikuma saanud. Eile hommikul tulid kaks inglise tydrukut Gruusiast, nad on kahekuusel reisil ja Gruusias olid juba kuu. Nad ytlesid, et reis kestab kaks kuud ja nad pyyavad kulutada mitte yle 250 krooni päevas.
Hommikul tuli yks noor nainePakistanist, kes tahab Istanbulis ringi vaadata ja veel istus hommikusöögi ajal lauas ameeriklasi ja soomlane ja vist ka poolakas.
Praegu on ruumis paar pisikese lapsega, kes on rännanud läbi Ida-Euroopa ja jõudnud siia ja siin on veel kutt, kes rändas 7 kuud Indias ja oli mõnda aega Kapadookias. Nyyd nad kõik arutavad siin, et on inimesi, kes võtavadennast kuueks kuuks töölt lahti, et lihtsalt reisida ja et kahju on nendest inimestest, kes millegipärast seda teha ei taha, näiteks kardavad töödkaotada või muud sellist.
Väga avar ja rahvusvaheline seltskond.
Vahemeri on oma naril ega võta jalgu alla, et imetleda viiendat korda õhtuvalguses vaevu paistvat hipodroomi. Mu nägu põleb päevasest päikesest ja väljas on parem, nii-et lähen ja kõnnin natuke.

-----------

Tegelikult me pidime täna minema Nikaiasse, kuid näis, et siis jääb osa linnast nägemata. Nii me siis sujuvalt jätsime Nikaia ära, see oleks ka olnud suht tuntav kulutus, kuigi Istanbul on nii jube kallis, et vaevalt meil siit väljas oleks rohkem raha läinud.
Aga eilne päev andis paraja kabjahoobi, nii-et hommikul me ei suut ud kuidagi esimese laeva peale joosta. Mina läksin hoopis kuulsasse Topkapi paleesse, mis on meil õnneks maja taga ja Vahemeri magas pikemalt. Kuna maja taga on ka Hagia Sophia ja seal kyljes minaretid, siis ma ärkan igal hommikul kl 5 selleks veerandtunniks, kui kõlarist tuleb palvekutse, seda kahjuks otse meie katusele.
Aga see ei ole mind eriti seganud. Igatahes olime täna suht hilise minekuga, aga õnneks on mitmed asjad käe-jala juures. Mul on rohkem huvi varakristlikust ajast pärit asjade vastu, neid on vähe ja Vahemerd huvitab ka muu ajalugu, nii on mu tähelepanu pidevalt juhitud Ottomani kunsti suurepärastele näidetele ja muule säärasele. Kahjuks pean siiski tôdema, et vaata, kust tahes - see linn on lihtsalt liiga suur!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar